«I bravi scrittori tornano sempre»

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Ricordando Hemingway (Oak Park, 21 luglio 1899 – Ketchum, 2 luglio 1963).

«Mi piacerebbe vederti, parlare con te, da sobrio.
Eri così schifosamente puzzolente a New York, che non ci siamo detti nulla. […]Comunque, ti sono fottutamente affezionato e mi piacerebbe avere la possibilità di parlarti qualche volta.
Ci siamo divertiti, insieme».
(E Hemingway, Lettera a F.S. Fitzgerald, Key West 28 maggio 1934).

 

Per il 21 luglio, virtualmente ma non troppo, i sodali di Festamobile augurano buon compleanno a mr. Papa, au bord de mer, dalla Riviera. Con un mojito e un piatto di pesce, e una lettera che ricorda l’importanza delle amicizie e del passar tempo con quelli a cui vogliamo del bene.

Hemingway in Riviera 2023
(Come altre volte, con un’edizione speciale Festamobile inviata a tutti gli amici che ne facessero richiesta).

 

Ricette nella Corrente

Yellow rice with fish

“What do you have to eat?” the boy asked.
“A pot of yellow rice with fish. Do you want some?”
“No. I will eat at home. Do you want me to make the fire?”
“No. I will make it later on. Or I may eat the rice cold.”
“May I take the cast net?”
“Of course.”
There was no cast net and the boy remembered when they had sold it. But they went through this fiction every day. There was no pot of yellow rice and fish and the boy knew this too.
“Eighty-five is a lucky number,”
the old man said. —

(Riso giallo col pesce, in The Old Man and the Sea)

 

Prawns in Sea Water

8 cups sea water
4 tablespoons fresh lime juice
6 whole black peppercorns
2 pounds prawns (with the heads still attached) or jumbo shrimp
2 limes, quartered

Combine the water (and salt, if necessary), lime juice, and peppercorns in a saucepan and bring to a boil. Add the prawns or shrimp and boil for 5 minutes, or until the prawns turn bright pink. Drain the prawns and plunge immediately into a bowl of ice water. Drain again and serve, piled on a plate with lime quarters.

(Gamberoni in acqua salata, tra le Isole nella corrente).

[Da Craig Boreth, The Hemingway Cookbook, Chicago Review Press, Chicago 1998, con la solita libertà].

 

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